Tasa-arvon eteen tulee tehdä töitä jokainen päivä, ei vain naisten päivänä
Millaisen esimerkin annan pienelle lapselle? Tytölle, joka pohtii sitä, millaista työtä hän joku päivä haluaa tehdä. Mitä kertoisin tytölle hänen mahdollisuuksistaan?
Kertoisin, ettei maailmassa tasa-arvon suhteen mene hyvin. Vaikka yhä useampi tyttö käy koulua ja osallistuu yhteisistä asioista päättämiseen, taantuu maailma. Joka kolmas nainen Suomessa on kokenut parisuhteessa fyysistä väkivaltaa, väkivallan uhkaa tai seksuaaliväkivaltaa. Naisia rajoitetaan, kontrolloidaan ja pakotetaan. Joka kymmenes minuutti nainen kuolee kumppaninsa tai perheenjäsenensä kädestä. Yli 600 miljoonaa naista ja tyttöä elää konfliktin keskellä, joka voi johtaa seksuaalisen väkivallan kohtaamiseen.
Sanoisin, että naiset ansaitsevat vähemmän kuin miehet jopa silloin, kun he ovat kouluttautuneet samasta tutkinnosta. Kun naisten keskiansio vuonna 2024 oli 3745 euroa, ansaitsi miehet 4450 euroa. Naisten keskiansio oli yli 700 euroa vähemmän kuin miehillä, vaikka Suomessa naiset ovat korkeammin koulutettuja kuin miehet. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneista lähes 60 % on naisia. Miesten eläkkeet ovat jopa 24 % suuremmat kuin naisilla.
Osaamisessa tytöt ovat jo pitkään päihittäneet pojat. Vuonna 2022 Pisa tutkimuksessa tytöillä oli paremmat taidot kuin pojilla kaikissa kolmessa osuudessa eli matematiikassa, lukutaidossa ja luonnontieteissä.
Selityksenä palkkaeroihin on pidetty koulutuspolkujen eroa naisten ja miesten välillä. Naisia on huomattavasti vähemmän opiskelijoina luonnontieteissä ja tekniikan alalla, kun kasvatusalalla ja terveys- ja hyvinvointialoilla naisista on selvä enemmistö. Yle uutisoi kuitenkin tällä viikolla, että alan sisällä palkkaerot voivat olla jopa 2000 euroa saman alan sisällä. Pelkästään alanvalinta ei vaikuta palkkaeroihin.
Vanhemmuuden kustannukset jakautuvat epätasaisesti. Äidit käyttävät lähes 85 % kaikista vanhempainvapaista, vaikka isien osuus on koko ajan kasvanut. Perheiden sosioekonominen asema eli koulutustaso ja työmarkkina-asema vaikuttaa perhevapaiden käyttöön. Korkeimmin koulutetut isät käyttävät enemmän vapaita. Kiintiöidyt vapaat edistävät isien mahdollisuutta olla lapsen ensisijainen vanhempi. Vanhemmuuden asenteet ovat kuitenkin muuttumassa. Mitä nuoremmista puhumme sitä vähemmän perinteisen vanhemmuuden roolit korostuvat. Perhevapaiden muutos tukee isien jäämistä yhä useammin kotiin lapsen kanssa, koska heille on kiintiöity enemmän vapaita.
Haluaisin puhua tytölle sukupuolipuheesta. Jos toteamme, että sukupuolella ei ole merkitystä, koska saamme olla omia itseämme, jätämme asioita piiloon. Kulttuuri ympärillämme on rakentunut perustalle, jossa sukupuolella on ollut väliä. Ei tarvitse katsoa kauas, kun tytöt eivät saaneet itse käsitellä ansaitsemaansa palkkaa, kouluttautua, asettua ehdolle yleisissä vaaleissa tai näkyä yhteiskunnassa.
Toisin esiin, että tasa-arvoa edistävillä ohjelmilla on merkitystä. Systemaattinen toiminta, joka tukee kulttuurin muutosta yhteiskunnassa, työpaikoilla ja kodeissa vaatii sitoutumista ja työtä tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden eteen.
Haluan sanoa tytölle, ettemme anna periksi. Teemme töitä hänen tulevaisuutensa eteen.