Sujuva liikkuminen arjessa

Olen junantuoma tamperelainen ja haluan päästä rakentamaan uutta kotikaupunkiani, koska Tampereella meitä muualta tulleita on entistä enemmän. Taustani ovat Oulussa ja yllätyin, miten vähän Tampereella kuljetaan pyöräillen. Pyöräilyolosuhteet tarvitsevat kaupungissa panostuksia, koska pyöräliikenne jää arjessa nykyisin seitsemän prosentin tasolle. Edistäisin sujuvan, nopean ja turvallisen pyöräverkon luomista. Se tarkoittaa esimerkiksi tunnistettavaa baanaverkkoa, jolla on laatukriteerit ja lisää turvallisia pyöräparkkeja.

Juuri sujuvat liikenneyhteydet eri kulkumuodoilla ovat tärkeitä kaupungistumisen näkökulmasta. Liikkui kaupungissa sitten kävellen, pyörällä, autolla tai joukkoliikenteen voimin, niin sujuvat yhteydet ratkaisevat. Haluan nähdä tulevan valtuustokauden aikana, että kestävien kulkumuotojen eli kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käyttö kasvaa Tampereella. Pyöräliikenteen käyttö arjessa on yli tuplaannuttava 15 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Ratikka vauhdittaa tätä kehitystä, muttei yksin vielä riitä. Erityisesti töitä on tehtävä siinä, että lyhyillä alle kolmen kilometrin matkoilla kävely ja pyöräily ovat helppoja arkeen sopivia valintoja. Tähän haluan juuri vaikuttaa valtuutettuna kaupungin ympäristöjen suunnittelulla.

Yhteys kotiin

Liikkumisessa arjessa kiinnostaa yhteys kotiin. Oli suuntana kotoa sitten päiväkoti, koulu, korkeakoulu tai työpaikka, niin reitin pituus, sujuvuus ja turvallisuus kiinnittävät huomiota. Päiväkoti-ikäisten lasten vanhemmista kaksi kolmasosaa toivoo päiväkotia kotinsa lähelle Tampereen kouluverkkokyselyn perusteella. Perheet haluavat, että lähikoulusta on aidosti lyhyt matka kotiin ja koulureitti on turvallinen. On väliä, että missä suojatie sijaitsee, onko siinä valot ja pääseekö vilkkaan tien alitse. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. Tampereella on tehtävä sen eteen töitä, että liikkuminen on niin helppoa, ettei yksikään lapsi loukkaannu vakavasti liikenteessä. Kasvavan Tampereen kouluverkkoa ei tule myöskään pienentää. Aidosti lähellä oleva lähikoulu tukee yhdenvertaisia mahdollisuuksia oppia.

(Blogi jatkuu kuvan jälkeen)

Copy of Twitter, vaaka, 1024 x 512, valkoinen.png

Kulkuväylien kehittäminen ja kestävyys

Ratikka helpottaa yliopiston ja ammattikorkeakoulun kampuksille kulkua. Yhteys on nopea ja kulkee monen asuin- ja palvelualueen läpi. Seuraavaksi tulee laittaa kävelyn ja pyöräilyn väylät kuntoon. Hervannan baana on käynnistänyt kehityksen, mutta sujuvia ja turvallisia yhteyksiä tulee saada tärkeimpiin asuin- ja palvelukeskittymiin. Toivon, että Hervannan ja Kaupin kampusten väliin nouseva Hakametsän sport campus -alue sujuvoittaa kulkuyhteyksiä, niin korkeakouluyhteisön opiskelijoiden kuin sairaalan näkökulmasta. Nyt alueen läpi ei kulje pyöräilyn pääreittiä, joten uusi väylä voisi nopeuttaa liikkumista. 

Arjen liikkumisessa Tampereella tulee tehdä kunnianhimoista työtä, jotta kestävien kulkumuotojen osuus kasvaa 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Hyvällä liikennesuunnittelulla ja panostamalla turvallisiin sekä sujuviin reitteihin voidaan edistää tätä työtä. Hyvä lähtökohta työhön on kävelyn ja pyöräliikenteen kehittämisohjelma (julkaistu 26.5.2021), jossa kävely ja pyöräliikenne tunnistetaan omiksi kulkumuodoikseen. Kehittämistyössä on erilaiset lähtökohdat, vaikka tavoite on yhteinen eli korvata noin kolmannes henkilöautomatkoista kestävillä kulkumuodoilla. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta osa kaupungin päästötavoitteiden saavuttamista.

-Jenny

Äänestä minua kuntavaaleissa numerolla 242. Olen SDP:n kuntavaaliehdokas Tampereella. Ennakkoäänestys on käynnissä 26.5.-8.6. Varsinainen vaalipäivä 13.6.

Tämän kirjoituksen taustalla on myös Tampereen polkupyöräilijät ry:n kuntavaaliteesit. Olen sitoutunut edistämään tavoitteita, kun minut valitaan Tampereen kaupunginvaltuustoon. Lue lisää teeseistä Pyörävaalit nettisivuilta.

Tutustu kävelyn ja pyöräliikenteen kehittämisohjelmaan Tampereen seutukunnan sivuilta: https://tampereenseutu.fi/2021/05/lisaa-nopeita-siirtymisia-terveytta-ja-turvallisuutta/